Wednesday, August 26, 2009

nekbat...

tadi lepas teraweh, macam biasa, (padahal baru 4 malam) main internet kejap. jenguk YM, jenguk blog, jenguk facebook. tetiba ternampak ah status Suhaila yang mengidam nekbat. secara autonya aku pun teringat kat nekbat. korang tahu ke nekbat tu apa? kalau tak tahu, meh sini aku 'royak wi'.

nekbat tu nama kat Pantai Timur. tak tahu la pulak nama dia jadi apa kalau kat Pantai Barat. yang penting, aku memang suka makan nekbat. nekbat ni sangat manis kerana ianya disira dengan gula. ada dua perkara wajib dilaksanakan sebelum menikmati nekbat iaitu membuat nekbat dan memasak nekbat. dua perkara berbeza ya puan-puan.

kat bawah ni gambar nekbat kering. aku reti makan je. cara nak buat haram aku tak tahu. jadi jangan harap-merayu-on your knee aku nak terangkan cara-cara membuat nekbat kat sini. kalau nak tahu cara-cara membuat nekbat, sila singgah sini. bukan singgah sahur.

Nekbat Kering

kat atas ni gambar nekbat kering. aku rembat dari sini. rupa parasnya ketika kering tidak lah sebegitu menggiurkan.ada sikit rupa macam bantal bayi. tunggu lah bila dia dah kena rendam dengan air gula nanti. sedap woh.

nekbat basah

ini adalah nekbat yang telah dimasak. nampak sedap kan? *drooling* setahu aku, cara nak masak nekbat ni senang je. rendam nekbat dalam air lepas tu tambah gula. lepas tu masak atas dapur. nisbah gula dengan bilangan nekbat adalah sebiji nekbat : sesudu gula. wah, banyak manis woh. itu pasal lah orang pantai timur ni manis-manis. (ni ada yang hidung kembang macam nekbat ni kang).

tetiba pulak aku mengidam nekbat ni. esok misi mencari nekbat di param(pasar ramadhan) akan dijalankan. kalau ada siapa-siapa yang sudi nak hantar ke Puchong ni, sangat-sangat lah dialu-alukan kerana 3 jejaka Terengganu di sini memang suka makan nekbat. haha.

notakaki : teringat makcik jual nekbat kat seberang marang. tapi sekarang entah hidup lagi ke tidak.

39 tukang komen:

missy suzi said...

cam bahulu je ms kering..
sedap ker?1sudu gula 1 nekbat.dasyat jon.hahahaha.mmg potong kaki punye menu.ahaks~

wOoWeE said...

nekbat??
sdapnyer...
tp manis gler...png paler mkn byok2
hehe...

ttber tringat...
ade sbekas ag ekbat duk lam peti...
(spesel hok nenek bwat...)
hehehe...

melur natasha said...

kering mcm baulu basah mcm tauhu yg lembik tu,yg msk ngan sayur tu ape name die..aku pon lupe..

momentinlife said...

tahu jepun eh? hehe

hurmm nmpk sgt manis.. tp pnti timur mmg manis2.. pasrah dah aku.. =p

fairuzara said...

weh, aku tak pnah tengok kueh ni. siyes. sekali pandang, macam baulu. nak jugak aku merasa.
ko bawa la time convo!
**muka tak malu minta.

Mr.Homosapiensz said...

memang manis sangat....aku makan skit2 jer....

p/s : orang pantai timur memang 'manis'....*blushing*

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

>> mcm bahulu......

dMasyri said...

ayah aku suke gile kuih ni..
kalo bln puasa sentiasa ada dlm peti ais..
kat sini bleh tahan susah nak dpt..
so die beli banyak2..
sehari makan satu je..
jimat kan?
huhu..

S.I.T.I said...

dok minat nekbat. manih do oh. nekbat masa kering tu sama ah dgn wohulu kering. dok penoh juppe agi kat puchong. rase payoh sket....akok kelate belanalah...

mugiwara said...

masa kering macam bahulu.
masa basah macam kuih cara kena rendam air.

tah. tak penah jumpe pun kat pantai barat ni.

ni makanan masa puasa je ke?

CoOkiE MoNSter said...

dah macam baulu rendam air gula jer? aku xpenah dgar pon menatang nekbat nh? tp nmpak cam sedap gak.(maklumla tgah poserrr...)

♣haNie♣ said...

ish...
bahulu cicah sirap.
aku tau la..
hahahaha

xpnah jumpe pn pesen kuih gini..;P

ChaiReeL AziZee said...

oho...sedap woo..KL aku x penah jumpa...pahang mmg bersepah...:D

rAmiZa.mY said...

keri, melor..

kami nk berbuka kepsi ptg ne..
jom?

Ima said...

lame x mkn nekbat..bestnye..huhu

sharamli said...

nama plik2 erk nama kuih2 k0rang..taik itik xde?
ha3

sharamli said...

w0it..w0it..ku dah k0men el0k-el0k kn..heee

Lang Legar said...

gila ah,stok potong kaki nanti bile tua lau makan selau..
tapi aku xpernah la rase kuih nie..nak cari gak la..

Suhaila S. said...

nok etek nekbat!!

Nurul Hidayah said...

waaahhhh.....
beshnyer. aku ske kuih nie...
kuih nie aku jumpa time bln puasa je...
time ari biasa xde pon...

n u t t said...

keri sila buat delivery nekbat + akok ke pjaya.nih bukan permintaan tapi arahan!

k.e.r.i. said...

missy suzi ~
sedap jon. kalau tak sedap ko potong kaki ko jon.

woowee ~
memang sedap.
saje je royak hok dalam peti sejuk.

melur natasha ~
apa ko mengarut ni melur.
mana ada masak dengan sayur.

momentinlife ~
bukan tauhu jepun.

fairuzara ~
kuih ni ada time bulan puasa je.
time konvo takde. haha

mr.homosapiensz ~
hor la, orang tranung manis-manis belaka.
mulut manis pun ada.

yanie putrajaya ~
macam bahulu. tapi bukan bahulu.

dmasyri ~
boleh ah geng dengan ayah ko.

s.i.t.i. ~
ye dok susoh nok cari kat puchong kak? lambat lagi nok balik tranung ni.

mugiwara ~
aku selalu jumpa masa bulan puasa je.

cookie monster ~
ko semua nampak sedap!!

hanie ~
macam mana nak jumpa.
ko duk mana. hahaha

chaireel azizee ~
pahang bersepah eh? bawak balik KL weh.

ramiza.my ~
iyor lah. nanti aku datang. melur, ko datang tak? muahahaha.

ima ~
orang shah alam pun ngidam nekbat jugok rupanya.

sharamli ~
taik itik memang dah ada.

lang legar ~
kalo ko jumpa nekbat ni kat area KL, roger aku yer long.

suhaila s ~
nok guane. sining pun tengok cari jugok.

nurul hidayah ~
patut tukar nama nekbat jadi kuih bulan puasa.

n u t t ~
demand la ko.
bila nak amek aku jadi pembantu ni.

melur natasha said...

korg utang aku kepsi..sile byr lg 35 hari..

ZARA 札拉 said...

huwaa~nampak sedap bangat nih wei~

♥ Emmy D ♥ said...

keri. sila bawak time konvo. kita wat pertukaran barter. aku bawak kek lapis, tuka ngn nekbat.
mau?

John Iverson said...

Nampak sangat sedap dan mengiurkan... x pernah cuba lg... nnt sy try tp bro kena bawak saya kt tmpt bro la...

ierma said...

haaa...salu sgt jumpe kueh nih klo blk ganu!nak2 lak kena ngn nenek yg wat sendirik,perghhh...sedap wehhh....

Masy said...

yg 1st tu nmpk cam bahulu. terbayang bahulu rendam air gula. sedap kot? nak sketttt

HEMY said...

haah la..cm bahulu...sedappppppp

::: ReActivate ::: said...

::: askm keri salam ramadan [huhu]
::: mula2 aku ingatkan kuih baulu
::: sbb bentuk mcm bantal [hehe]..
::: rupa2nyer kuih tradisional org
::: pantai timur.. aku rasa aku lom
::: penah makan kot nekbat nih..
::: ofcourse as usual mesti ada
::: gula [huhu] aku penah makan
::: bepan [bepe] sedap! byk gak
::: info makanan tradisi negeri
::: bila lawat blog bro nih [huhu]
::: nasib baik ada opismate kelate
::: yg tukang explain sikit2 [hehe]

::: biasaklaa byk kuih tradisi di
::: malaysia ni hampir pupus.. &
::: ramai generasi moden tak kenal
::: tapi ada kuih di melaka yg agak
::: unik jugak sbb kalo kat kampung
::: aku hanya pada bulan Ramadan
::: ajer kuih nih muncul [hahaha]
::: mcm lemang ler kot, special..
::: aku balik KL pon sama gak,
::: muncul di bulan puasa ajer..
::: kuih nih mcm lempeng kena cicah
::: dgn gula melaka bersantan..
::: namanyer -> kuih 'serabai'

~ [hehe] nama pon pelik.. :D

k.e.r.i. said...

melur natasha ~
aku tak hutang. perempuan 2 orang tu je.

zara ~
memang. nampak dan rasa memang sedap.

emmy d ~
kalau aku bawak pun, aku bawak yang kering sahaja.

john iverson ~
no hal bro. nanti kalau ke terengganu sila cari.

ierma ~
jangan la cerita yang kat terengganu. dah meleleh ni.

masy ~
try buat bahulu rendam air gula.
kalo sedap bagitahu yer.

hemy ~
sedap nul. sedaaaappppp

reactivate ~
itu lah kelebihan bulan puasa. kuih yang pupus muncul kembali.

mama izzya@idah said...

salam kenal dr pantai timur..
mmg sedap pun nekbat tu..bln pose jer jupe tu bln dok pose org malas nok wat..aku plk jong mkn jerk..hehheh

pak joko said...

nekbat ni sejenis hidupan laut sebenanye..nekbat ni ala2 mcm tapak sulaiman..tp dia tebal siki n rase masin..ke guane adik keri??

shima said...

nekbat??cmne tuh..xpenah dengo..

aim-a said...

kem salam kat mamat terengganu no 2 kat umah mung tu :P

k.e.r.i. said...

mama izzya@idah ~
golongan ibu-ibu jangan malas. kang nurung ke anok.

pak joko ~
iyo lah tu abe joe.

shima ~
sila tengok gambar yang dilampirkan.

aim-a ~
gelenya teh bulan-bulan puasa ni.

♥ Emmy D ♥ said...

keri,
boleh saja. nnt just rendam dlm air gula kan? :P

lin said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情

鳳梨酥Blue said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.