Sunday, November 9, 2008

pengalaman ngeri orang kampung masuk bandar

minggu lepas pergi tengok perasmian lumba kuda lasak kat stadium sultan mizan gong badak. memang syiok beb. boleh tengok ramai orang putih, boleh tengok bunga api secara langsung, boleh tengok konsert mawi dan banyak lagi yang boleh tengok.biasa lah, aku-bidin-pok-mizan-along bukan biasa tengok benda2 tu semua kat bandaraya kuala terengganu ni.masa ni la nak tengok.

tapi bukan tu yang aku nak cerita kat sini. disebabkan minggu lepas pergi stadium tu, teringat balik kisah memalukan a.k.a. mengerikan berkaitan stadium tu.aku rasa keMALUan aku da tak berapa besar, so meh aku cerita pasal minggu lepas.

al kisahnya bermula sebelum semayang jumaat, aku-bidin-mizan-lee-lee bercadang la naik main bowling.kalau ajak budak kl, memang da nak muntah da bila dengar bowling.tapi kami orang terengganu, tak penah main.so pukul 5 petang lebih kurang dieorang ambik aku kat rumah.wah,cool gila keta lee;daihatsun yang da layak jadi besi buruk.jangan pandang rendah, pergi johor pun boleh sampai tau.tu tuan punya kereta la yang kata,bukan aku yang kata.takpe, kita tengok performance dia.

sampai kat kuala ibai, gila ramai orang. owh, ada pameran kuda sokmo rupanya.ingatkan nak main bowling kat TER tu je, tapi da penuh sesak macam tu, tukar plan main kat diman's bowl, gong badak pulak.sampai kat lampu merah traffic light mydin, kereta mati. ah sudah, kereta lee sudah mula buat perangai. start enjin,nasib baik leh start balik.sampai atas jambatan, hujan pulak turun.mizan kat belakang hulur kain tuala untuk lap cermin depan.hampeh, viper pulak tak function.nak tak nak, lee drive dalam keadaan hujan lebat gila.sampai kat simpang bukit tunggal, kereta mati lagi.adush, berapa banyak kali mati daa.nasib baik sekali lagi, leh start balik.hujan still turun sampai ke stadium gong badak.

sampai kat stadium tertutup gong badak, kereta mati lagi. tapi kali ni memang betul2 mati. takleh start langsung. buka bonet depan, godek sikit2 sorang pun still takleh nak start."lupakan kereta, kita main bowling dulu." bidin kasi cadangan. weyh, jauh seyh dari stadium tertutup nak menapak ke stadium utama.(diman's bowl kat stadium utama)da la hujan renyai2.nak tak nak, jalan kaki la.

masuk tempat bowling, manusia melimpah ruah.time maghrib pun ramai orang jugak.da nampak macam setan2 berkumpul kat tandas pulak time2 maghrib macam ni.kami tunggu turn je la,sambil2 tengok skill orang lain.nanti leh praktikkan.yezza, lane 12 da kosong.apalagi, terus ke kaunter kasi sen-ambil kasut. lee-lee tak nak main.aku-mizan-bidin paksa jugak suh main.apa barang datang jauh2 meredah hujan dengan kereta daihatsun, sampai sini tak nak main.

masa main,tak perlu la nak bagitau aksi budak-1st-time-main bowling.bola masuk longkang, itu memang biasa bagi beginner. bola strike, itu tak berapa nak biasa. bola terpelanting ke belakang, euww, itu memang mengerikan.tapi takpe la, kami main bayau duit kami.lantak la nak baling macam mana kan.

abis main, kena pikir pasal kereta lagi.on da way ke kereta, tapak selipar aku pulak tertanggal.adush.apa malang nau nasib aku hari ni.sampai keta, tukau pakai kasut lee,setel.tapi masalah kereta tak setel lagi.godek punya godek punya godek, leh start.yahuu! boleh karok pulak.tapi kegembiraan yang disangka berpanjangan rupanya tak kekal lama, kereta mati lagi dekat simpang 4 bukit tunggal.godek godek lagi, kereta leh start balik.kali ni bidin pulak drive.sampai kat simpang 4 mydin ni lah kemuncak segala kemaluan a.k.a. kengerian berlaku.kereta bertuah tu mati kat traffic light yang gila banyak kereta.da la dok depan sekali, pastu mati takleh nak start balik.sekali lagi nak tak nak, terpaksa kuar kereta menolak kereta disaksikan mata2 yang memandang.rasa muka da macam takda je masa tu.nak buat macam mana kan, da nasib.

tolak sampai lepas traffic light tu, then sadaikan tepi jalan.kali ni memang da takde idea da macam mana nak godek kereta tu.solution, call semua member2 yang tinggal berhampiran.mujur la pokri ngan emmy ada kat mydin mall kat seberang jalan tu.harap2 dieorang datang ngan kereta.pokri sampai, kami swap bateri kereta.fuh, nasib baik leh start.lega yang amat.hajat nak berkarok da kendur sebab semua badan da tak bermaya.sambung len kali la karok.yang pasti, aku memang ngeri ngan kereta daihatsun lee.

11 tukang komen:

IeMa_HaFieMa said...

Wah.. pengalaman kita samalah.. just berbeza situasi jer.tak ingat plak tahun berapa masa tu nak lek kampung beraya ngan family, ujan lebat yang amat sampai jalan banjir.abah redah jer banjir tu.ingatkan lepas,tapi upenye hampeh.enjin mati kat tengah2 banjir tu.ngan berbaju raya turun dari van,kami adik beradik terpaksa tolak van tu.malu yang amat.sampai umah atuk, pakat kne gelak jer.bertambah tebal malu dijiwa..

Diloz said...

orang bandar pun belum tentu tahu main bowling.

hehehe.

paiseh said...

hmm.. ni misti deme ada niat dok baik nih.. hahahahaha..!!!

poyotito's said...

gua syak macam tu juga paiseh!
ni ada la planning bukan2 ni..

sultan said...

bgtau lee aku ajak dia lumba kete weekend ni. sape menang dpt 5 juta. haha...

missy suzi said...

wah!ari yg suwey!!
kehkeh~

BonD JeLLa said...

hari yg kurang luck laa...adoiii...hehehe

nis n4d (*_~) said...

xsggupp tolak kete.... huhu..

berat

(@_@)

dilla said...

akakakakakkaa =)) klakO ngakk mg cte.. kalu ak Owp, msti dah ada instinct kete tu akan mati yg takley nk stat... msti time tu mg debO gile nOk mapuh.. haha... kalu ak antara kete2 yg stuck kt lam jam sbb kete mg, msti ak bengang gle n kutuk mgOrg.. wakakkakakaka~

sabO je la keri.. itu dugaannya.. tuka lagu hujan nyer lirik.. letOk cte mg.. hihihi

seepot seedot said...

takpe rie...nanti kita gi karok sama2...mengubat hati mu yang lara itu!

k.e.r.i. said...

iema_hafiema ~
itu takpe lagi.van mati sebab hujan.tapi pada hari raya, itu euww

diloz ~
tapi orang bandar da tentu selalu dengar pasal bowling.

paiseh ~
mana ade weyh.niat nok main bowling ngan karok je.

poyotito's ~
adakah karok itu satu 'niat lain'?

sultan ~
aku da bagitau lee. dia kate bereh boh.

ujie ~
suwey aku berjangkit dari ko la ni.
haha!

bond jella ~
memang.anda betul.

nisa nadia ~
nasib dok kena tolok keta naik bukit.

dilla ~
cara gok owk kalu aku wak lagu dugaan tu.tapi versi aku-bidin-mizan-lee-lee.
heh!

rino ~
mung cakap saje je rino.balik tranung lu tengok.
huhu.

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.