Sunday, November 16, 2008

jalan-jalan masuk hutan, masuk sawmill

ni cerita da lama gila, tapi tak sempat dihapdet. jangka masa lebih kurang sebulan yang lepas. aku combine 2 tempat sekaligus untuk menyenangkan keje menghapdet.

ok, mula2 cerita pasal masuk hutan. sebelum masuk hutan, kita singgah kat Kumpulan Pengurusan Kayu Kayan Terengganu a.k.a. KPKKT dulu. da nama praktikal kat company balak kan, mesti la related ngan kayu2 balak ni semua.

owh, KPPKT ni letaknya di Bukit Besi. aku tak tahu bukit besi ni under daerah Dungun atau Hulu Terengganu. for sure, bukit besi ni kawasan jin bertendang tenduk. haha, orang bukit besi jangan terasa hati. nanti kena sumpah jadi besi.

lepas briefing bla bla bla kat opis dia, baru masuk hutan. since nak masuk hutan ni kena guna jalan lori balak, so kena ar naik 4wd. aku naik hilux.

aku ngan encik basir naik hilux 2nd last. bila da dok belakang, semua debu melekat. on da way, hilux kak has-nor-gee-ila ada problem. terpaksa la tumpang kan dieorang ni. gee-ila naik hilux aku-encik basir, kak has-nor naik hilux last sekali. da macam PATI kena seludup da aku tengok dieorang ni. haha.


selepas sesat jalan, patah balik, baru sampai ke compartment tu. sampai sini, ada sikit briefing bla bla bla untuk board directors. kami dengar sambil snap2 gambau. pastu ada la skit demo tebang balak. penah masuk hutan tengok orang tebang balak?


sebelum kuar, jum kita bergambau beramai2 dulu. bak kata orang putih, take nothing but pictures. bahaya woo amek benda2 dalam hutan. kang ada yang mengikut balik.


sebelum balik, kasi isi perut dulu. lauk gulai ikan patin + gulai ayam + gulai daging + ikan kering + sambal belacan + ulam-ulaman, perghh memang nikmat masuk perut. pastu sental pulak ngan air sirap sejuk. tambah lagi ngan layanan tip top dari abang dara dan pelayan-tangan-berbulu. haha!

------------------------------------------------------------------------

cerita ni pulak seminggu selepas cerita yang kat atas. yang ni takde masuk2 hutan ke apa, cuma masuk kilang papan a.k.a. sawmill je. ni sawmill Pesama kat Kemaman. yang ni dalam bandar, tepi sungai kemaman.

kat sini takde mende sangat pun, cuma nak tunjuk keadaan dalam sawmill je. mesti tak tahu macam mana rupa dalam sawmill kan, meh sini aku tunjuk.


macam biasa, sebelum balik mesti la kena penuhkan perut. mana tak gemuk fit badan aku, makanan semua sedap. uh la la. maveles.

8 tukang komen:

qaseh heedayah said...

eleh, gemuk2 abg, 10x gemuk ktew =)

paiseh said...

giler.. menu kat so-meng mcm kat otel..!

erkk.. jawab tag.. jawab tag..!!

seepot seedot said...

wei rie..mu gi praktikal atau gi tebang balok???sungguh mengerikan gmbr2 tu!!!

k.e.r.i. said...

qaseh heedayah ~
eleh, bukan gemuk ar. berisi sikit je. huhu

paiseh ~
memang sedak menu kat so-meng.
rilek la lu boh.

rino ~
aku praktikal la.
tebang balok keje sampingan je.
haha

missy suzi said...

gler r!!
ko nih dak computer dak pembalakan!
gler confused!hahahaah~

Anonymous said...

[B]NZBsRus.com[/B]
Forget Slow Downloads With NZB Files You Can Hastily Find Movies, Console Games, MP3s, Applications & Download Them at Alarming Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB[/B][/URL]

Anonymous said...

Hi Guys,Just registered here and looking to have a great time. I am looking for the best cash gifting program out there in the internet. Can you guide me?

Below are some sites that I found and I am not sure how much they are going to help me.
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]cash gifting[/url]
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]join cash gifting[/url]
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]best cash gifting program[/url]

Anonymous said...

It isn't hard at all to start making money online in the hush-hush world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]clickbank blackhat[/URL], You are far from alone if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses little-known or not-so-known ways to produce an income online.

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.