Wednesday, October 8, 2008

malam raya...

tet tet...tet tet... bunyi ringtone mesej handset aku...

"mat, jadi dok derrak bandor malam ning??" pi hantar mesej.

aku reply "jadi ar..."

lepas berbuka, mandi, semayang , hujan turun... adoyai, terbantut plak rancangan murni malam ni... mungkin hujan renyai2 ni kejap je kot... cuba sedapkan hati... mana boleh tak jadi rancangan malam ni... satu apa pun tak beli lagi... songkok raya, butang baju melayu raya, selipar raya, semua tak beli lagi... mesti kena angkat jugak barang2 tu semua malam ni...

lebih kurang pukul 9.30 malam, hujan baru berhenti.... caya lah, rancangan malam ni boleh diteruskan... start motor, angkut pi menuju ke destinasi...

sampai kat chowkit terengganu (tanjung tepi astaka), perghh gila ramai orang... jalan jem gila babas mengalahkan kl...orang cakap la kan...aku sendiri tak pernah menikmati kesesakan jalan kat kl... aish, mana nak parking ni... parking motor pun penuh... nak selit celah2 kereta pun tak lepas... orang nak lalu pun terpaksa mengempiskan perut... parking tepi longkang besau ni je la... dekat skit ngan astaka... survey, survey, survey, pilih, pilih, pilih, aku berkenan baju hitam ni... brand tak leh la nak bagitau... astaka ni banyak ayam brand saja... lain la kalau aku shopping kat east coast mall...

destinasi ke 2, TTC (Terengganu Trade Center)... merayu2 pi ajak aku datang sini... entah apa yang ada kat sini pun aku tak tahu... setakat jual kuih2 raya, jeans siam ngan baju yang harga mahal nak mampus, kat lain pun ada... cess, nak jumpa awek dia rupanya... bukannya takleh tunggu sampai esok... lagi best jumpa masa hari raya, boleh jumpa kat rumah terus... (fyi, pi ngan awek dia jumpa senyap2 dalam semak...)

da abis beli barang2 keperluan, lepak kat motor sorang2... aish, lame bebenor dua orang ni dating... da bosan da dok melepak sorang2 sambil tekan2 handset bertemankan rokok sekotak ni... baru nak mesej pi, dia datang sambil muka sengeh2 macam anak kerang... aku tak tahu sebab musabab di sebalik senyuman tu... takpe, nanti sampai kat kampung aku korek.... skang masa untuk balik...

on da way nak balik, aku main tekan2 handset lagi sebab pi yang bawak motor... tetiba je si pi berhenti kat depan ladang ayam kat hujung kampung tu... ah sudah, rantai motor plak jatuh... lagi sekilo nak sampai rumah ni...kalau nak jatuh pun, tunggu la sampai rumah dulu...

"bila last sekali mung tukor spocket belakang mung?" tanya pi.

"tahun lepas kot...bakpe?" aku balas.

"cer mung tengok spocket mung ning..."

aiseh... kalau macam ni keadaannya, memang da lama gila aku tak tukar ni.... spocket pun da jadi bulat macam donut gebu... nak sangkut balik, tool takde... gelap plak tu... nak tak nak terpaksa tolak aje la motor tu sampai rumah... ingatkan nak raya ni semua benda aku da tukar baru, ada jugak yang tertinggal; spocket motor raya... nampaknya, lepas raya la baru boleh tukar...

8 tukang komen:

Big Mamma Bukhari said...

assalamualaikum..
selamat hari raya..
tak po.. nati g bli hok baghu deh!

Anonymous said...

weh...sheilasherima.blogspot.com....

<< jeff >> said...

>> salam aidilfitri...
>> so mcm mana raya...?

k.e.r.i. said...

b.m.b ~ w'lam...slmt ari raya..da tukau baru da..

sheila ~ aku link doh mung..

bro jeff ~ salam aidilfitri..raye meriah cam biase..

blog BeliBuy said...

waduh...dasar potong stim raya la...dah gnti lum nie...

pe la yg pi sengehkan tue ek..dah korek lum nie

d ! l l @ said...

huuuuuuuuuuuuu~ lamanyee kaki aku tak jejak kt ganuuuuuu.... rndu errrr.... wuwuuwuwuwuwuuuu~

k.e.r.i. said...

framestone ~ raye ke 4 baru aku tukau baru...tu pun sebab raye ke 6 da start keje..

dilla ~ meh la tranung...banyok doh beruboh lening..

paiseh said...

terengganu yg macet bangat sepanjang raya...

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.