Sunday, September 14, 2008

selamat berpuasa (pada sesape yang poser la....)

arini da ari ke 14 @ 2 minggu umat Islam berpuasa...dan err...hari ke 14 jugak aku berpuasa...hehe..setakat ni aku masih berpuasa dan takde sebab pun untuk aku tak berpuasa...sakit takde, uzur takde...mesti la kena puasa...puasa tahun ni takde la beza sangat...cuma beza puasa tahun ni ngan puasa sebelum2 ni, suasana dia je...ye la, skang aku kat kampung, bersama keluarga...tahun2 sudah, berbuka ngan kawan dan err...pape je la... sepanjang 2 minggu ni, rutin hidup macam biasa...tapi minggu lepas ade la sedikit bz...

semalam GPB ade buat majlis berbuka puasa bersama warga emas, anak2 yatim ngan golongan miskin kat teluk ketapang, seberang takir... aku tak g pun majlis berbuka tu..bukan tak nak pegi, tapi sebab memang takleh pegi...tidak lain sebabnya cuma satu, hujan...hampeh betol....da seminggu buat preparation untuk majlis tu...aku pun dok sibuk sekali tolong ape yang patut...tu yang minggu lepas agak bz tu....nak hapdet blog pun tak berkesempatan...kalo ade lalang, da tumbuh sampai menu bar kat atas tu da...nasib baik tak tumbuh...dan arini,cuma focus pada system development je...rilek la sikit sampai petang....arini stay kat opis sampai kol 6 sebab staff2 kat opis ni ajak berbuka kat luar...

teringat mase jadi student dulu2...(skang pun student lagi, cuma persekitaran yang berbeza....) mase tu kat matrik...fyi, aku dulu matrik negeri 9, kuala pilah....ade la sorang kawan aku ni, non-muslim la,nak ikut aku ngan kawan2 aku g bazar ramadhan kat pekan pilah tu...kami pun bawak je la...naik prebet sapu bayau singgit sorang, sampai sane beli beli beli, then balik...sampai matrik, dia nak makan sekali ngan kami...tak kesah la kan, lantak ko la nak makan saing ke ape..janji jangan kacau makanan aku sudey...haha...sikit je lagi nak azan maghrib, dia tanya satu soklan cepu mas...


budak tu : korang bukak puasa time azan maghrib kan??

kami : ha'ah (jawab ramai2 sambil angguk kepala)

budak tu : then, bile korang tutup puasa??


adesh...ape punya soklan la budak ni...kami nak jawab pun serba salah...masing2 macam blur je...bukan ape, since kecik kita da puasa dan tak pernah terpikir pun soklan macam ni...padahal, kalo ikut logik time kita tutup puasa tu time kita sahur la kan...ape punya tur la dak2 ni....lapau punya pasal, semua da takleh nak pikir logik...sudahnya, soklan budak tu kami jawab lepas teraweh aje... =]

8 tukang komen:

amerbourdon said...

aku rasa kena tukar la ayat "berbuka pose" tuh..tukar kepada "penamat pose"..dier dah tak tanyer dah kot pastuh..huhuhu

JLaa KiMStER said...

heheh.. agak kelaka la..
mcm sengal pn ade
:)

FarEast said...

selamat berpuasa! pejam celik, dh lam a nie kiter berpuasa ... esok dh nak dkt raya plak ... hehe

rAmiZa.mY said...

hmmm......
knape ak xpnh t'pk eyh...
huhu sengal...

Sarah Ezeeliya said...

haha..kate pon budak kan..so maap kan lah die eh..ko kasik trunk kat die macam maner proses pose maybe die leh paham kot..haha

Abaan Pok Ya said...

Aku rase saing mg tu bengong la..
tolol rasenye..hahaha

k.e.r.i. said...

amer ~ kalo penamat puasa kang jadi lain plak..

jlaa ~ budak tu memang sengal..

fareast ~ orang tak pose macam ko takleh raye fareast..huhu

mija ~ aku pun tak penah terpike...

jijah ~ takde hard feeling pun...lepas teraweh tu la kiteorang terangkan kat dia...

ba'ang ~ doh name non-muslim, memang la tolol..dok tahu benda pasal puasa...

Diloz said...

hehe.tutup puase.bulan puasa tak baik tipu budak2.bulan lain xpe =p

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.