Wednesday, December 28, 2011

Surabaya/Jogjakarta : part #5 finale.

petang hari kedua trip kami, kami pulang ke Surabaya menaiki Sancaka Sore.

macam masa otw datang Jogjakarta semalamnya, mula-mula naik keretapi mesti tidur. entah apa-apa. mungkin sebab badan penat sangat jalan sana-sini, sekali dapat kerusi empuk sikit, terus lena.

bangun tidur, hari dah gelap. takde lah lewat sangat, lebih kurang pukul 8 lebih macam tu. basuh muka apa semua, gi makan kat kafe dia. Amir dengan Man gi makan dulu, aku jaga barang-barang kat seat.

dah kenyang, semua mati kutu tak tahu nak buat apa. tadi petang kami bertolak dari Stasiun Tugu, Jogjakarta pada pukul 4 petang. dia punya ETA kat Stasiun Gubeng, Surabaya pukul 10 malam. lama lagi nak menyampai ni.

tiba-tiba keretapi berhenti kat satu stesen apa entah nama dia aku lupa dia. Stasiun Kernotoso kot. lama jugak dia berhenti kat situ. kami pun tak tahu apa pasal. aku dengan Man gi lepak kafe lagi sekali. sembang-sembang dengan pakcik kat situ, dia kata ada tanah runtuh kat landasan keretapi kat depan sana.

apa??? tanah runtuh???

yer, tanah runtuh. dia kata lama jugak nak tunggu dieorang siapkan. adoiyai. entah sempat ke tidak nak sampai Surabaya on time. kami rushing sebabnya, Pak Wong kata kena sampai sana paling lewat pukul 11 malam, paling-paling lewat pukul 12 tengah malam sebab nak gerak ke Gunung Bromo pulak. gunung tu jauh jugak. kalau sampai lambat, tak syok lah nak tengok matahari terbit. orang putih kata; sunrise!

*berlari ke tempat duduk*

aku suruh Amir text Pak Wong cakap pasal kejadian tanah runtuh tu. tak lama lepas tu Pak Wong reply.

"ok. tapi cepat sikit"

lah, macam lah kami yang drive keretapi tu. lawak jugak Pak Wong ni rupanya. selepas sekian lama menunggu, akhirnya keretapi bergerak semula. hoyeah! hoyeah! hoyeah! tapi bosan gak lah sebelum sampai ke Surabaya.

untuk menghilangkan kebosanan, kami lepak hisap rokok kat antara gerabak-gerabak. sempat sembang dengan sorang brader yang tengah hisap rokok jugak. dia cerita dia asal Jogjakarta blablabla kerja kat kilang kasut kat Surabaya blablabla awek kat Bali blablabla nak kahwin tahun depan blablabla. lepas tu aku masuk dalam sambung tidur.

lebih kurang pukul 11.30 malam kami sampai di Stasiun Gubeng. Pak Wong dah tercegat kat luar. lepak kejap selama sebatang rokok menyala, kemudian driver-Pak-Wong-aku-tak-ingat-nama bawa kami ke Gunung Bromo. Pak Wong tak ikut.

aku; masuk Toyota Rush dan tidur.
kejap-kejap bangun.
4 jam lepas tu sampai kat pertengahan Gunung Bromo.

masa buka pintu, perghhh! sejuk gila. dia punya sejuk, sejuk kat Genting Highland pukul 3 pagi pun kalah. dah nama pun gunung kan. apa laa.

kat luar tingkap, dah ramai penjual-penjual sarung kepala mafla sarung tangan apa semua. Man & Amir pakai kasut boleh lah tahan sejuk. aku ni pakai sandal aje, mana tahan beb. kena lah beli stoking harga IDR 10,000. si Man pulak tak bawak baju sejuk, lagi haru. dia punya akalan; pakai baju tshirt 4 lapis. lapisan ke4 adalah baju lengan panjang.

driver tu tunggu situ je. kami teruskan perjalanan naik jeep untuk sampai ke atas selama 20 minit. lepas tu sambung naik kuda pulak setengah jam lagi. lepas tu sambung lagi jalan kaki setengah jam untuk sampai ke puncak Gunung Bromo.

tinggi siot!

sekarang sudah sampai. sementara tunggu matahari bangun tidur, kami lepak-lepak dulu.

*dari tadi asyik bercerita aje sebab dalam gelap mana nampak apa nak ambil gambar. sekarang nah layan gambar*

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

dah tengok matahari terbit, kami turun cepat-cepat sebab nanti sesak-sesak orang nak turun pulak. ouh, kami terserempak dengan sekumpulan gadis-gadis dari Malaysia. dieorang mintak tolong ambilkan gambar dieorang dan semestinya kami mintak dieorang ambil gambar kami pulak. tapi lupa nak ambil gambar dengan dieorang. terasa agak rugi.

turun jalan kaki, naik kuda, naik jeep menuju ke Gunung Pananjakan pulak. gunung ni sebenarnya gunung berapi yang dah tak aktif tapi asap-asap dia masih keluar.

jeep tu berhenti kat satu kawasan lapang, dan kuda-kuda yang kami naik tadi ada kat situ jugak. tak perasan pulak dia ikut kat belakang. sambung naik kuda lagi sebelum naik tangga bapak-ar-tinggi-gila-weh! untuk sampai ke bibir kawah gunung berapi.

*tercungap-cungap*

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

nota celah : kos untuk jeep dan kuda adalah IDR 250,000.

pukul 9 pagi lebih kurang, kami gerak balik ke Surabaya. macam biasa, naik kereta je mesti tidur. buka mata sebelah, tengok pemandangan sikit-sikit tutup mata balik.

sampai Surabaya lebih kurang pukul 2 petang. singgah mandi kat masjid jap kemudian pusing-pusing. memandangkan flight balik adalah pada pukul 5.35 petang, jadi pukul 4 petang dah kena ada kat sana.

dah sampai airport, flight delay pulak. takpe, ada masa nak rehat kejap. gila apa jalan-jalan 3 hari tak berhenti. habis semua otot-otot kepenatan. tapi takde hal lah. berbaloi kot datang Surabaya/Jogjakarta ni.

lepas delayed sejam, penerbangan QZ 7615 berlepas ke Kuala Lumpur. bubye Surabaya!

Photobucket

baju merah: Amir. peluk beg: Man.

TAMAT.

notakaki : entry Singapura tahun depan baru aku buat.

5 tukang komen:

Masy said...

best best best!

nak tanye. sampai kat situ b4 matahari terbit, nak solat subuh kat mana eh? ke kat situ ade surau?

*soklan serius in case nak pegi sana*

❀ JLaa KiMStER ❀ said...

lawo gmbr! err...silap.. lawo view kt tmpt gunung tu. letak la watermark sket.

Hidemichi said...

mmg terbaik la ending mcm season finale TV series lak!

scene kwsn gunung dan padang pasir dah mcm Lord of the ring gua tgk.

rAmiZa.mY said...

Untung ah nek genting kl 3 pagi..haha

k.e.r.i. said...

Masy ~
subuh kami terbengkalai untuk hari itu.
*jawapan serius*

Jlaa Kimster ~
banyok ngak nok letok watermark.
jadi malas.

Hidemichi ~
itu lu tengok.
kalau lu pergi sana, mesti lu dah rasa serupa dalam filem.

ramiza.my ~
punya lah panjang aku karang + banyak gambar aku tempek, point itu yang nak dikomennya.
haha.

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.