Thursday, December 8, 2011

Surabaya/Jogjakarta : part #4

hari Rabu, seawal pukul 4 pagi kami dah check out hotel.

sepatutnya kami dapat sarapan pagi sekali, tapi dah time tu kami check out, mana ada sarapan lagi. tapi takpe, sebab malam tadi dieorang dah sediakan teh untuk kami sebab kami dah cakap awal-awal kami tak sempat nak bersarapan keesokan harinya.

masa tu Pak Sulis dah tunggu kat depan hotel. masuk mpv Suzuki, gerak.

menurut Pak Sulis, perjalanan ambil masa lebih kurang sejam. maknanya sempat lagi lah aku nak berdengkur. nak tengok pemandangan kiri kanan pun bukannya nampak apa. gelap gelita. tapi sempat singgah Indomaret untuk beli bekalan makanan sikit-sikit.

aku dengan Man berdengkur kat belakang, tinggal Amir je duk bersembang dengan Pak Sulis. gasak kau lah Amir.

kroh kroh kroh sampai.

masa bangun aku tak tahu tempat apa yang kami dah sampai. yer lah, dah nama pun 1st time, mana nak tahu. Pak Sulis kata, tu tempat yang kami akan tengok sunrise. dia kata ada 1 tempat lagi nak tengok sunrise dari belakang Borobudur, tapi tempat tu berbayar. patut lah dia bawa kami ke ceruk kampung mana entah ni.

keluar dari van kesejukan mencengkam sehingga ke dalam tulang (sekali sekala nak ayat skema). (1) sebab pagi (2) sebab atas bukit. tempat ni kat kawasan persendirian, jadinya kena lalu ikut celah-celah rumah orang.

Photobucket
Photobucket
Photobucket

masa nak balik, ada sorang brader ni suruh singgah rumah dia. ajak minum kopi katanya. Pak Sulis suruh minum je sebab kami dah bayau cukai nak masuk tanah dia tu. lama jugak sembang sebab Candi Borobudur buka lambat lagi.

ada guest book juga. isi je lah. masa aku belek-belek tu, aku rasa kami je yang dari Malaysia. ke ada? entah aku lupa dah. lain-lain tetamu kebanyakan dari Eropah.

sembang pung pang pung pang, kami gerak ke Candi Borobudur. ayuh!

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

tempoh perjalanan dari situ ke Borobudur tu kejap je. lebih kurang 15 minit. masa ni lah kamera Man buat hal; bateri habis. 2nd bateri tak boleh guna pulak dan tak bawa charger. terbaik kan? pengajarannya, lain kali bawalah barang-barang yang sepatutnya dibawa ketika travel.

sekarang sudah sampai di depan Candi Borobudur!

*lompat keterujaan*

bayaran untuk masuk wisata (tempat pelancongan) Borobudur ni adalah IDR 120000 bagi pelancong asing, lebih kurang MYR 42. bapak mahal. kalau untuk pelancong tempatan cuma lebih kurang MYR 17 je. damn.

sebelum masuk kena pakai batik dulu. seluar tak payah tanggal, cuma ikatkan batik tu kat pinggang. bila aku tanya awek jaga kaunter tu kenapa kena pakai, dia jawab "kerana mahu melestarikan pemakaian batik sebagai hak milik Indonesia". whatever! *rolling eyes*

ouh, kat kaunter tu ada juga disediakan kiosk (komputer sebijik siap dengan internet) dan jugak wifi. apa lagi, check in 4square, update tuiter dan fesbuk lah dulu!

sekarang, penerokaan Candi Borobudur bermula!

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

turun dari candi, jenguk-jenguk Muzium Samudera dan kawasan sekitar pulak.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

keluar dari tempat wisata tu, macam biasa lah mesti ada tempat jual ole-ole. tapi kami tak beli apa-apa pun sebab mahal, takde bajet, takde bajet dan takde bajet.

dah jumpa Pak Sulis, kami gerak ke bandar Jogjakarta semula. mula-mula plan nak gi Prambanan, tapi macam erm tak payah lah. kami dah gugel siap-siap. tiket masuk wisata Prambanan lagi mahal dan yang ada cuma candi-candi kecil.

sampai Jogjakarta, terus ke Stasiun Tugu untuk beli tiket keretapi balik ke Surabaya.

tiket Sancaka Sore adalah berharga sama dengan semalam dan pada pukul 4 petang. makanya, kami ada masa lagi untuk dibunuh. eh, betul ke translate macam ni? lantak.

mula-mula kami ke Kraton.

apa benda Kraton ni? Kraton ni adalah istana bagi pemerintah wilayah Jogjakarta. istana tu sangat luas, ada tempat yang boleh dilawati dan ada yang tidak boleh. kami pusing pusing pusing nampak macam bosan so kami decided nak keluar. masa nak keluar tu terjumpa seorang akak pemandu pelancong ni. nama dia Mbak Chinta.

Mbak Chinta ni bawa kami pusing-pusing istana Kraton dan perkampungan Kraton sambil bercerita itu ini. Man dah macam pening sebab lapar. tapi aku paksa dia jalan jugak. HAHA

ouh btw, bayaran masuk ke Kraton ni IDR 12500, dan kena bayau IDR 10000 untuk setiap kamera. tapi kami sorokkan kamera-kamera kami dalam beg.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

akhir sekali, kami makan. masa tu dah pukul 2 lebih kurang. keluar dari perkampungan Kraton, nampak kedai makan terus terjah. buffet kau. mentekedarah semahu-mahunya.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

sebelum balik, Amir hulur sikit kat Mbak Chinta. makan dia pun kami yang bayaukan. heh!

agenda ke2; Jalan Malioboro.

apa yang boleh dibuat di sini hanyalah tengok tengok dan beli beli. Jalan Malioboro ni lah yang kami jalan-jalan malam tadi. sekarang dah siang, ramai lah penjualnya. jalan ni lurus sehingga ke Istana Kraton dan sepanjang-panjang jalan ni, kiri kanan orang duk menjual.

aku tak jumpa orang jual fridge magnet kat sini, jadinya takde ole-ole. *alasan kukuh* kalau korang tak cukup duit, jangan risau sebab ada ATM CIMB Niaga kat situ. dah beli sikit sorang, terus gerak ke Stasiun Tugu.

kecewa tak sempat ke Pantai Trangtitis. *menangis bersandar kat bahu Man* Man bersandar kat pintu keretapi sebab kecewa jugak.

Photobucket

lepas bayau apa yang patut kat Pak Sulis, bergambar kenang-kenangan sikit, kami masuk ke stesen. lebih kurang pukul 4 petang, Sancaka Sore bergerak menuju ke Surabaya.

dan kami; kroh kroh kroh.

6 tukang komen:

Erina Asmawani said...

besar gilak candi borobudur tu sebenarnye eh.dan memang agaknya orang sana trend pakai skirt pendek ngan tudung? *tetiba teringat gadis dulang masa sukan sea aritu*

Superman Malaya said...

apsal saiz gambo ko ni x samah???

anyway.. good buleh naik atas kan boro. aku pegi dulu x buleh naik. under construction

Masy said...

terbayeeekkkkk.....

k.e.r.i. said...

Erina Asmawani ~
memang besau.
lapan tingkat.

Superman Malaya ~
mesti ko view via mobile ni.
sebab tu tak sama, or err samah?

Masy ~
memang terbayekkk!

Zara~AB said...

Masa ke Borobodur dulu, tak dapat naik upper level, sbb under restoration works. Pegi Kraton time ada show, mmg TERBAIK!

Lily Riani said...

you take great pictures!

btw, few of the places you went is interesting, would consider if i were to repeat.

I didnt wear the batik is because i reached there at 530am to catch the sunrise, so the counter masih tutup! ehheheh... i went via the mahonara hotel and the van have to drive right at the borobudur steps.

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.