Monday, November 15, 2010

sekali-sekala menambahkan ilmu agama di dada cara jugak dok?

tadi masa aku turun sembahyang Asar, nampak surau gelap. sekali bukak, Abang Ajak tengah sembahyang. terus mari dalam kepala otak "eh, boleh ke sembahyang dalam gelap?". setahu aku, lampu kat surau tu tak rosak. tutup pintu, tuju ke pantry. kebetulan Saiful tengah lepak kat pantry, pekena rokok dulu sebatang sambil tweet/facebook ;

"Kawan gua pernah cakap dulu, sembahyang dalam gelap adalah makruh. Betul ke tak? Need answer."


lepas sembahyang, naik atas sambung buat kerja. lebih kepada buka facebook, twitter dan YM sebenarnya. muahaha! (shhh, jangan bagitahu bos gua)

ada lah beberapa saing yang respon post aku tu. Shepha siap kasi link. ini dia punya komen/jawapan.

"6.Bolehkah saya sembahyang di dalam gelap (hanya menggunakan lilin sahaja.)

Sunat kita sembahyang di tempat yang terang sebaliknya sembahyang di dalam gelap adalah makruh. Memakai lilin terletak kepada niat. Lilin boleh digunakan kalau memang larnpu sudah rosak tetapi kalau lampu ada mengapa perlunya memasang lilin.

http://hafizhood.wordpress.com/2009/04/07/tazkirah/"

jadi sekarang rasanya sudah mendapat jawapan. kalau ada pandangan lain, rasa percuma (baca : feel free) untuk bagitahu.


notakaki : aku copy sebijik-sebijik dari blog hafizhood tu. typo 'larnpu' pun aku tak tukau.

8 tukang komen:

Shepha said...

comel betul shepha siap kasik link.

comel kuasa dua

ROFL

sharamli said...

xperasan p0n ada typ0 disitu..hu3

HEMY said...

kalau smyg dalam gelap buatkan kita rasa tenang dan lebih fokus serta khusyuk macam mana?

macam org berwirid dlm gelap (suluk) utk dapat kekhusyukan?

AHMAD SYUKRY MOHAMED said...

mayang dalang gelak dok napok latta..
kkgi suggung kena latta...
bekok cobong muke.

Masy said...

anul, gaknye sbb tu jatuh hukum makruh. means boleh laa smyg dlm gelap cuma makruh la.

Kuwe said...

aku ada dengar, sembahyang pejam mata ja makruh. takut boleh jatuh ke mengayal.

h a n i e said...

(ada typo kah? aku baca skali harung jek. hahah..)

k.e.r.i. said...

shepha ~
patut ke aku delete komen ni?
HAHA

sharamli ~
lain kali baca betul-betul.

HEMY ~
err. tak dapat jawab.

AHMAD SYUKRY MOHAMED ~
ye sunggoh pe mung kate tu.

Masy ~
agaknya lah kot.

Kuwe ~
yo lo bekali.

h a n i e ~
haish. ko selalu baca cepat pun takleh detect typo.

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.