Thursday, July 22, 2010

henti berhenti terhenti Perhentian

hampir-hampir 2 minggu lepas aku gi Pulau Perhentian. pulau ni kat Terengganu, negeri gua beb. tapi ni baru kali pertama aku jejak kaki kat pulau ni. usahkan pulau ni, Pulau Kapas yang nampak dari depan rumah pun aku tak pernah jejak kaki lagi. sebab, aku sendiri pun asal dari pulau ; Pulau Kerengga. tapi pulau atas darat je lah. haha.

petang Jumaat aku, Joe, Shipa dan Ramiza sampai kat Lapangan Terbang Kota Bharu. nama rasmi dia aku tak ingat lantaklah. keluar dari airport naik teksi ke stesen bas kat Kota Bharu dulu. stesen bas ni pun aku tak ingat nama dia lantaklah sekali lagi. tambang teksi ni RM 27 ke stesen bas tu. tiket flight pergi balik kami pun baru RM 19. lepak jap kat sana sementara menunggu kawan Joe datang amek untuk ke Kuala Besut.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

malam tu kami tidur kat Kuala Besut dulu. kat sini ada stesen bas sebelah jeti. senang lah untuk siapa-siapa yang naik bas. awal pagi Sabtu kami dah terpacak kat jeti untuk ke pulau. sebelum masuk pulau kenalah bayar cukai pulau dulu RM5 bai. tambang bot pun agak murah, RM60 untuk pergi balik. ouh, kawan Joe si Amin pun join kami sekali.

Photobucket
Photobucket
Photobucket

kami gi pulau kecik punya version, stay kat Long Beach. masa nak sampai, semua dah whoah cantik gila air jernih nak mampus air laut lawa siot kaler turqoise. memang betul cantik. laut kat kampung aku pun tak jernih macam ni. sampai kat pantai angkat beg apa semua, terus ke chalet. kami duk kat Matahari Chalet (Medil, kawe promote chalet demo ni). lama jugak menunggu masuk chalet sebab orang ramai. sementara menunggu bilik, tukar baju gi mandi laut dulu lah. dah tak sabar kot.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

dah dapat chalet, simpan barang apa semua terus gi snorkeling. gila ah comel ikang-ikang dan karang ni. kalerful. lepas tengok ikan, gi kejar penyu pulak. tapi penyu ni pesen malu-malu, tak nak naik atas. nampak kelibat sekor, semua pakat kejar. berhenti rehat jap untuk makan tengah hari. perut dah penuh, masa untuk main kejar-kejar dengan jerung. nasib baik jerung tu tak kejar kami balik. jadinya balik ke chalet masih bertangan 2 dan berkaki 2.

Photobucket
Photobucket
Photobucket

petang tu kami jalan-jalan kat Long Beach. nama nak international mentang-mentang mat saleh minah saleh bersepah sana sini. nama asal Pasir Panjang kot. dengar cerita Long Beach ni pantai paling panjang kat Perhentian Kecil ni. sebab tu nama dia Long Beach. bukan sebab pasir dia panjang-panjang macam beras Faiza tu.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

agak-agak nak senja kami naik bukit rentas pulau untuk ke Coral Bay a.k.a Pantai Romantik. kat sini boleh tengok sunset. tapi tak berapa nak sunset sebab ada awan. malam-malam takde aktiviti sangat untuk dibuat. lepas makan lepak kat pantai layan open pub tengok orang main api. nak telefon ibu-ibu bapak-bapak pun boleh lah sebab kat pantai je ada coverage.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

pagi Ahad tengok sunrise lepas tu terus mandi laut. nikmat woh mandi laut pagi-pagi. matahari dah tinggi baru naik breakfast. lepas Amin balik, kami gi kat kincir angin atas bukit belakang chalet. haha padan muka Amin tak sempat naik bukit.

semalam dah main laut, hari ni kita main darat pulak. mak aih, penat kut naik bukit ni. penat sikit dari naik Broga. berbaloi lah naik bukit ni sebab boleh tengok view laut cantik gila. pantai bawah kincir tu pantai Lagun nama dia. Joe kata tu tempat shooting iklan Peter Stuyvesant dan filem Berlari Ke Langit. Air laut kat Lagun lagi jernih woh. sanggup turun 571 anak tangga ke jeti pastu celup-celup kaki kat jeti pastu terus ke pantai pastu *kebush* mandi laut. berapa banyak pastu aku taip ni.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

tengah hari balik makan nasi putih tomyam daging paprik telur dadar minum Snickers ice blended terbayek woh. petang tu lepak-lepak sambil ushar souvenir. mahal kot sourvenir kat pulau. jadi tak ada sourvenir untuk kawan-kawan. harap maaf. keesokkan semua bangun lambat sebab malam tu tengok Final World Cup. kemas-kemas barang terus naik bot balik Malaysia eh balik tanah besar.

sampai darat masing-masing melilau cari nasi berlauk sebab kat pulau banyak makan western aje. kemudian Joe dengan rela hati menghantar ke Kota Bharu. sempat ah pusing-pusing derap-derap dalam Bandaraya Islam tu kejap. diulangi Bandaraya Islam.

Photobucket
Photobucket

malam tu tidur kat Kota Bharu. sempat lepak ngan kawan kami, Muadz yang kerja sana. dia bawak kami jalan-jalan kat Wakaf Che Yeh last-last dia sendiri yang shopping beratus-ratus. jalan punya jalan punya jalan terserempak pulak dengan Ajip. jauh nau tempat terserempak. Muadz dan Ajip ni dua-dua kawan dari UTeM dulu.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Pagi Selasa Muadz datang ambil pastu terus ke airport. naik flight 50 minit tidur sedar-sedar dah sampai LCCT. balik dari pulau ni biasa lah kalau sunburn. tapi aku tak heran pun sebab aku dah sedia kala sunburn. sunburn tak sunburn, janji puas hati.

notakaki : penat tak baca/tengok gambar entry panjang? haha
penghargaan : terima kasih kepada Joe selaku pemandu pelancong dan pemurah kos percutian. LOL

25 tukang komen:

*~ aRaBeLLa ~* said...

nice pic!

p/s:ala ko tu sunburn ke tak sunburn ke sama je aku tengok..

Masy said...

demm~ samakan snorkeling dgn sex. horny laa sume sex maniac yg dtg pulau perhentian nanti hahahaaha

nak pegi gak laaa!!! nak nak nak!! (bkn psl snorkeling)

Shepha said...

gambar muaz secara solo.

rAmiZa.mY said...

stesen bas tu org panggil padang bas

byk woh gmba..
aku rasa entry ko paling byk gmba..ahahaha
aku utang ag entry perhentian island..
sahkn entry kuching da bkurun pn xbuat..

eh btw, maceh byk gmba aku..
muahahaha

Paduka Seyn said...

aku nampak nama aku dan nan di situ ye hehehehe

rAmiZa.mY said...

seyn~tu la tujuan ktorg amek gmba tu..
tag nan d fb tp xdapek -_-"

seepot seedot said...

gi perhentian x ajak aku!!!!

nak komen satu je,
TERENGGANU memang bnyk pulau.
1.Pulau Kerengga(kediaman mung!)
2.Pulau Rusa.
3.Pulau Babi a.k.a Pulau Bahagia
4.Pulau Musang
5.Pulau Wan Man

danlain2...............

seepot seedot said...

se lagi..
Pulau Sekati!

k.e.r.i. said...

arabella ~
lu dengki kulit lu tak tanned macam gua.

Masy ~
nak? gi je lah.

Shepha ~
so?

ramiza.my ~
45 keping gambar. mana tak banyak.

Paduka Seyn ~
korang buat bisnes sana senyap-senyap yer.

seepot seedot ~
Pulau Rusila ye gok owk. haha

syahira ariff said...

hahaha
ok jer,panjang pun entri dan gambar nie menarik!
eheemm ehemm
selamat jale jale di kelate
=]

FarEast said...

entry ko buat aku nak repeat balik pergi perhentian ... cantik wooo pic ko ... pulau perhentian mmg cantik ... ada snorkeling kt area menara api x? situ batu karang mmg cantik ;)

::: Reactivate ::: said...

::: salam broooo.. [huhu] statement 'snokerling is like having sex' kelakar leerr.. betul ker? best tul saya tgk entry bro kali nih.. gambar2 kolaj bro yg disusun kecil & kemudian besar tuh, menarik sungguh! kaler diapon sesuai plak dgn yg lain terutama pic sunset dgn h/p no coverage tuh.. very2 niceeee. pic sunglasses & pokok kelapa tuh pon cantik.. satu lagi di sistem angin hibrid tuh, lawa pemandangannya.. sukee tgk tangganyer tuh.. mandi kat laut yg jernih tuh mmg best.. mmg confirm sunburn habis [hehe]

::: hati2 sunburn, zmn skrg nih cuaca & lapisan ozon tak sama mcm zmn dulu [huhu].. bro awat member bro turun flight kat KB? kenapa tak kat terengganu? [huhu] sorry tanya.. anyway, gambar & teknik foto bro saya lihat makin cantik & bagus2.. beautiful pictures bro..

rAmiZa.mY said...

@reactivate~

nk tolong jawab..pulau perhentian kt besut..kalau ikotkn, kota bharu lg dkt ngn besut dr kuala terengganu..dr kb +- 1jam.dr KT +- 2jam..kalu turun epot kb pn ade transport nk ke jeti kuala besut..ehehe

sory menyemak..lalalala

k.e.r.i. said...

syahira ariff ~
derak derak kelate doh.

FarEast ~
tak sempat nak snorkeling kat light house. tahun depan mahu pergi lagi!

Reactivate ~
thanx bro. banyak pujian di situ. huhu

ramiza.my ~
bila masa aku hire tukang jawab komen ni?

tasekM said...

ala bestnyaaaaa keri. aku ni bila nk bercuti. haih...



.

rAmiZa.mY said...

aku kesian kt dia ko lambat jawab..
muahahahaha

miss cloudy said...

wah sgt kewl! i loike! a lot!

Ruziawati Bukhari said...

bestnya entry u kali ni!! gmbr sgt superb!! TERBAEK!!

last yr kak t g perhentian.. x tau pun boleh naik atas bukit tu.. lagi cantik viewnyer! lain x p sana. nak daki tangga naik bukit tu lorrr....

selamat menyambut bulan puasa.. RAMADHAN AL-MUBARAK..

k.e.r.i. said...

tasekM ~
ko duk Ayer Keroh kira hari-hari bercuti.
bwahahaha.

miss cloudy ~
kewl eh? bereh.

Ruziawati Bukhari ~
tengkiu dan selamat menjalani ibadah puasa.

W. Hidney said...

aiyooo sonok nyer! kena plan ni...

smiley said...

keri!! asal pic last tuh ghuper ko cam lain...

nyway...pulau yang sangat indah dan cantik...hehehe...

selamat pose..sorry arr gathering aku xdapat joined...aku baru balik dari johor time tuh...

nanti raye..datang umah aku eahh..

regards,
Triplesmiley & 1 Sweet Love

k.e.r.i. said...

W. Hidney ~
demo gi lah sekali. dekat jah tu.

smiley ~
lain macam mana? haha
sunburn kot.

Kuwe said...

tok seko kawe comey gini mo perhentian dih.

ザ-sylver-shooter said...

whoaa..
best-best
kene gi nih

dilla said...

ak like gmbo enpon tuuu!!!

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.