Thursday, November 21, 2013

Family Trip: Bandung. Part Last

Dah habis raya haji pun entry aku ni masih tak habis-habis lagi. Haha. Baik aku sambung entry last ni sebelum raya mat saleh pulak yang habis.

...

Hari kedua : Ahad 30 Jun 2013.

Plan hari ni nak ke Kawah Putih. Bosan juga asyik shopping saja. Jadi lepas pung pang pung pang dengan Pak Wawan, dia kata ok je. Tapi sebelum nak ke sana, singgah Rumah Mode kejap. Singgah lah sangat.

Pak Wawan park van kat luar. Bergambar dulu apa-apa hal.




Dah masuk Rumah Mode apa lagi. Shopping je lah kerjanya. Masing-masing berpecah. Ramai gila orang kat Rumah Mode masa tu. Lagi seminggu nak puasa kot. Hujung-hujung minggu macam ni lagi ramai sebab orang Jakarta datang shopping kat Bandung. Gila apa pepagi buta dah ramai macam ni.

Aku sempat rembat sehelai baju. Sehelai sahaja.

Dah setel ukur saiz baju Ayah, aku bawak Ayah, Mak & Makcik keluar. Sesak sangat lah gila. Depan tu ada kafe, jadi kami lepak situ je lah sementara menunggu Kakak #1, Kakak #2 & Kakak #4 shopping. Asal lepak je makan, asal lepak je minum. Apa lagi benda yang best dibuat masa lepak selain makan dan hisap rokok.

Selepas lebih kurang sejam menunggu 3 makhluk tu, kami sambung plan nak ke Kawah Putih. Sampai kat van, Pak Wawan kata jalan ke Kawah Putih tengah repair. Kalau biasa 3 jam pergi balik. Ni dia kata 5 jam satu hala.

Demmm. Pak supir yang lepak sekali pun cakap macam tu sebab dia dah gi sehari sebelum tu. Jalan under construction kat sana bukan elok macam kat sini. 5 jam tu lama kot. Sebelum-sebelum ni aku gi yang 3 jam return tu pun sempat juga lah berdengkur sebelum sampai.

Jadi kami decide nak gi tengok show angklung kat Saung Angklung Udjo je. At least ada juga aktiviti selain shopping. Tapi show angklung tu start pukul 2 petang. Sempat lagi nak lunch dan solat. Aku suruh Pak Wawan cari Restoren Sederhana. Dari malam sampai aku duk mengidam nak makan kat situ. Dia kata ok.

Sekali jalan jem. What the ....

Seminggu sebelum puasa ni, segala acara-acara lagho dieorang setel dulu. Tu pasal jalan jem sebab ada festival apa jadah entah. Bandung tu dah memang sedia kala jem, tambah pulak ada acara-acara sebegitu, macet bangat bangat bangat pak!

Kempunan lagi. Pak Wawan kata ada restoren Sunda juga area situ tapi mahal sikit lah. RM 200 ++ untuk 7 orang makan. Tapi puas hati gila siakkk. Kenyang. Sedap. Perut penuh, gerak. Disebabkan jalan nak ke Saung Angklung Udjo pun jem juga, aku suruh je Pak Wawan bawa kami ke Jalan Dago since tempat tu dah dekat dan tak jem.

Nasib malang betul datang kali ni. Dieorang lah. Aku takde hal. Haha. Takpe lah, pitih ada lagi berjuta-juta.

Jalan Dago, apa lagi kalau bukan factory-factory outlet yang bersusun di kiri kanan jalan. Atau dalam erti kata lain, shopping lagi. *rebah* Geng-geng wanita berkeliaran kat FO, aku ajak ayah mengopi kat kafe area situ.

*skip part shopping kat FO*

Habis shopping, masing-masing mula lah kelaparan. Untuk dinner malam tu, aku ajak makan kat Kampung Daun. Tahu Kampung Daun? Yesss, Kampung Daun yang famous itu.

Ayuh Pak Wawan, terus aja ke Kampung Daun!





Kampung Daun masih sama macam dulu. Tapi sayang, air terjun dia makin banyak sampah. Mungkin sebab kami gi lewat dan orang-orang sebelum ramai buang tisu dalam air terjun tu. Tapi suasana kat gazebo celah-celah pepohonan tu masih mantap.

Makan makan, sembang sembang, bergambar apa semua, balik. Semua dah penat.

...

Hari ketiga a.k.a hari terakhir : Isnin 1 Julai 2013.

Aku tak larat nak cerita dah. Sebab sebelum balik ni pun sempat lagi shopping kat Pasar Baru. Rupiah habis, tukar RM kat sana. Cash habis, cucuk ATM / pakai kad kredit. Macam mana lah tak penuh satu van tu hoi!




Memandangkan aku ni penggemar tegar pastry dan Bandung ni famous dengan dia punya kek kukus, adalah menjadi satu kemestian untuk kami singgah ke kedai Amanda. Terbaik baqhiang! Hari last ni baru lah impian aku tercapai nak makan kat Restoren Sederhana. Sedap dan murah.

Sebelum ke airport, singgah IndoMaret dulu tapau rokok murah. Muahaha.

Sampai airport, kebetulan hujan. Airport dah ramai orang. Dah lah airport kecik. Unload barang dulu apa-apa hal. Nak check in luggage awal lagi, lagi pun kaunter belum buka. Lepak lah kat luar dulu.

Agak-agak timing dah ngam, kami masuk. Since Kakak #3 tak jadi ikut, so dah kurang 20 kg kat situ. Tapi total semua 4 orang yang ada luggage adalah 80 kg. Aku ingatkan macam alah mesti cukup punya ni. Sekali timbang hamekau sikit lagi nak cecah 100 kg!

Aku dah pening.

Nasib baik pitih RM aku ada lagi. Fuh. Petang tu kami fly balik KL. Sampai LCCT, ambil kereta, drive balik ke rumah Kakak #3. Malam tu aku tak sedar apa dah. Dieorang duk agih-agih hasil shopping, aku layan dengkur.

Penat. Tapi layan.

Kira-kira balik, total expenses lebih kurang 12K. *PENGSAN*

notakaki: Gambau tak sempat snap. Tangan kiri kanan penuh barang.

5 tukang komen:

mija said...

lepas ni sambung Laos ke Cambodia?
huhu

zonaku said...

12k semua orang.. ok la tu...

ni ko nk sambung lepas raya omputeh ke lepas raya cina? jgn sampai raya posa udah la ye... heheheheheheee

k.e.r.i. said...

Mija ~
Laos dulu.

Zonaku ~
Tengok mood lah guane. Lepas raya 2 tahun depan pun mungkin juga. Haha.

Aida Zahrol said...

tak sangka ko update gak blog kan. huhuh :P

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.