Monday, January 28, 2013

Bangkok & Ayutthaya: Part #7

Sambung dari Part #6.

Bangun tidur, sedar-sedar dah nak sampai Bangkok. Ok, tak sure sebenarnya kat mana tapi atas highway tu aku baca signboard macam menunjukkan dah nak sampai Bangkok.

Memang betul aku agak, setengah jam lepas tu kami sampai Bangkok, to be exact kat stesen Victory Monument.

Hujan lebat!

Keluar van, terus berlari naik ke stesen tu sebab kat bawah tu memang takde tempat berteduh. Kebetulan sampai Bangkok masa orang sibuk balik kerja. Manusia penuh aku cakap kau. Sempat buka poncho untuk mengelakkan beg basah. Kami berjalan menuju ke tren untuk ke tempat penginapan kami malam tu; Saphai Pae Hostel.

Stesen Victory Monument - Stesen Surasak (35 THB)

Aku tak tahu lah mana letaknya hostel ni. Macam biasa, tanya kat 7-Eleven. Menapak punya menapak punya menapak akhirnya sampai.

Check in, naik, mandi, lelap.

Hostel ni kalau banding dengan De Talak, memang jauh beza lah. Aku buat point lah senang.

- Hostel dia besau. Satu bangunan tu dia punya. Kalau tak silap 6 tingkat.
- Semua staff dia pakai baju seragam.
- Set sofa kat lobi ada lebih dari 5. Selesa~
- Banyak PC berinternet berderet kat tepi dinding dari hujung sana ke hujung sini.
- Wifi pun ada.
- Satu dorm 10 orang. Ada dorm asing.
- Tandas kat luar.
- Tilam & comforter dia sedap gilaaaa.




Kalau tak kerana lapau, memang aku bantai tidur je malam tu. Malam tu kami keluar cari rezeki nak isi perut. Depan hostel tu banyak tuk-tuk, jadi tak payah risau kalau nak ke mana-mana. Kami cakap kat brader tuk-tuk kami cari tempat makan halal dan tak mahal sangat. Dia angguk saja. Aku assumed dia faham lah.

Sekali, dia bawak tempat macam mahal. Belek menu, nampak 'pork'. Babi punya brader tuk-tuk. Lepas tu kami suruh hantar tempat lain. Bayau 40 THB berambus lah kau.

Cari punya cari tak jumpa tempat makan yang boleh disinggah. Terpaksa mengorbankan prinsip #6BulanTakMakanFastfood sebab makan KFC malam tu.

Perut dah kenyang, kami jalan-jalan pusing-pusing. Jalan punya jalan sampai lah ke satu kawasan jual-jual ni. Lebih kurang Petaling Street lah. T-shirt apa semua banyak. Sekali ada orang approach ajak tengok ping-pong show. Baru sedar kawasan tu adalah Patpong. Muahaha >:)

Patpong ni, kawasan dia nakal sikit. Tak tahu, pepandai lah Google.

Shopping, singgah 7-Eleven beli bahan kunyahan sikit, balik. Kat hostel ni, dia punya guest semua tak berapa mesra. Mungkin sebab tengok kami muka Asia kot, jadi tidur je lah.


HARI #4, AHAD, 16 SEPTEMBER 2012, HARI MALAYSIA


Disebabkan dia punya tilam + comforter + aircond dia sedap gila, aku tak ingat pukul berapa aku bangun pagi hari tu. Nak whatsapp bebudak tu, signal slow pulak dalam bilik. Mandi siap-siap turun bawah.

Sementara tunggu bebudak tu turun, sempat lepak kat luar kejap. Ada sorang awek Malaysian ni datang tegur. Tanya itu ini sembang bla bla bla shopping habis 2 ribu hengget kat Terminal 21 katanya bla bla bla. Untung lah kaya datang Bangkok untuk shopping!

Destinasi: Chatuchak!

Dari Stesen Surasak - Stesen Mo Chit, kena bayar THB 40. Nasib baik tak hujan, jadi boleh lah explore puas-puas. Pasar Chatuchak ni besar gila kot. Kat sini boleh dapat banyak souvenir murah-murah. Borong lah apa lagi.

Masuk lorong sini, keluar lorong sana. Masuk lorong sana, keluar lorong sini. Serius besar gila pasar ni. Kami mula jalan lebih kurang pukul 1 tengah hari, habis pusing pukul 6 petang. 5 jam pusing sampai nak putus sandal aku.








Satu benda pasal pasar ni, dia tutup tepat pukul 6 petang dan hanya buka hari Sabtu & Ahad. Bak kata Haziroh, dia nak jaga ke-eksklusif-an dia. Sekali dia buka, memang ramai gila orang.

Ada satu kejadian kat Pasar Chatuchak ni masa makan tengah hari (kot). Ada satu kedai ni kat tengah-tengah pasar tu, Saman Islam nama dia. Dengar nama pun dah pelik. Disebabkan situ je kedai makan halal (sebab ada tanda halal), jadi kami makan situ je lah.

Duduk, order 3 nasi goreng, 3 teh 'o' ais, 2 som tam. Kau agak berapa kami kena ketuk? THB 600! Sorang lebih kurang 20 hengget. Pergh. Menyirap betul rasa walaupun tadi minum teh 'o' ais bukan air sirap. Ok tak lawak.

Takpe lah, dah rezeki dia. Silap jugak tak tanya harga dulu. Lapar melampau lah katakan, dari pagi tak makan.

Kalau korang datang sini, hati-hati dengan kedai kat bawah ni.






Setel acara membeli-belah, kami balik Saphai Pae kemas barang sebab malam tu kami balik semula ke De Talak.

Stesen Mo Chit (Chatuchak) - Stesen Surasak THB 40.
Stesen Surasak - Stesen Sala Daeng THB 20.
Stesen Sala Daeng - Stesen Queen Sirikit THB 20.

Malam tu, kat De Talak, lepas setel kami makan Maggi, layan sembang dengan foreigners. Ada 5 orang dari Perancis, sorang Finland & sorang minah Filipina.



Aku lepak sebelah mamat Perancis si Alex. Orang Perancis, bukan reti sangat bahasa Omputeh. Aku ni pun tunggang-langgang. Payah nak bersembang. Senang cerita kami pakai Google Translate. Dibantu sikit-sikit dengan pemahaman Haziroh sebagai bekas pelajar subjek Bahasa Perancis. Lebat jugak sembang jadinya.

Sembang punya sembang tak sedar dah hampir Subuh. Kami pun slow-slow masuk bilik, shut down.


Sambung lagi.

7 tukang komen:

Supermeng Malaya said...

buang je le seliper tu

zonaku said...

pisang salut cekelat tu sedap x?



bila bc review camni.. terasa sangat lama aku x jalan2... aduhai!

hzrh said...

oh hai Damiennnnnnnnnn! <3

Masy said...

pisang cekelat, sedap kot? tp bila ubuh mende ceklet rice tu terus gua turn off.

bila nk pegi neehhh

hamizahms said...

syokkkk.. nak gi bangkok >,<

Zara AB said...

Biar betul kena ketuk sampai 600 baht? Perggghh! Agak2 la pun!

* Btw, sandals tue dah boleh buang dah. Hahaha.

k.e.r.i. said...

Supermeng Malaya ~
Tak baik membazir. Elok lagi tu.

Zonaku ~
Sedaaaappppppppp

hzrh ~
Tak payah nak hai sangat. Damien tak baca blog aku. Bwahaha.

Masy ~
Gi lah sebelum anda di-gi-kan. Eh?

hamizahms ~
Highly recommended Mek!

Zara AB ~
Memang kena ketuk sampai 600 Baht. Rasa nak bakar je kedai tu.
Tapi kang tak balik Malaysia plak.
Haha.

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.