Thursday, December 20, 2012

Bangkok & Ayutthaya: Part #6

Hari ketiga yang segar-bugar. Bangun tidur terus Instagram. Keh keh keh!

Lepas breakfast roti + serunding, siap-siap untuk melawat candi a.k.a wat yang ada kat sekitar Ayutthaya. Memandangkan Ayutthaya ni adalah ibu negara lama Siam zaman dulu kala, maka bersepah-sepah wat ada kat sini. Lebih dari 10 kalau tak silap.

Cakap banyak pun tak guna. Layan gambau je lah.
























Dah penat layan gambau? Aku pun penat nak upload.

Lepas habis aktiviti wat tour, kami balik ke guest house untuk kutip beg. Next destination, Ayutthaya Floating Market!

Tempat ni tak berapa jauh dari Pekan Ayutthaya. Lebih kurang 20 minit naik tuk-tuk. First impression; agak komersial. Moden sikit lah senang kata, kalau nak banding dengan pasar terapung lain-lain kat area Bangkok. Err, sebenarnya bukan terapung pun~

Mari pusing-pusing lagi!











Lebih kurang pukul 4 petang kami pelan-pelan gerak balik ke Bangkok. Ambil tuk-tuk untuk Stesen Keretapi Ayutthaya. Mula-mula memang cadang nak naik tren, tapi lepas je beli tiket, ada sorang makcik ni datang offer van untuk balik ke Bangkok.

Naik tren =  THB 250 = 2 jam
Naik van = THB 60 = 1 jam

Jual semula tiket tren, kami naik van.

*insert bunyi berdengkur*

3 tukang komen:

Wak Gelas™ said...

wahh sonoknyer gi Siam tuuu.., chantek gambar2 patung yee

Munirah Abd said...

Gambar bawah kedai air tu cam tpt running man buat game je. huhuh

k.e.r.i. said...

Wak Gelas ~
Sesiapa yang suka amek gambau patung, memang best lah sebab kat sini banyak candi.

Patung-patung dia pun pelik-pelik.

Munirah Abd ~
Entah lah, tak layan Running Man. Haha.

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.