Friday, July 1, 2011

blogger trip : Penang

orang lain semua dah habis update pasal trip blogger ke Penang 17 Jun yakni hampir 2 minggu lepas. jadinya, aku adalah orang yang terakhir bercerita pasal ni. biasa lah, pemalas lah katakan. memang lambat sokmo. papehal, ucapan terima kasih banyak-banyak setinggi Bukit Bendera kepada Cik Wafa kita kerana menaja tiket penerbangan pergi balik kami semua.

disebabkan flight kami adalah pada pukul 6.55 a.m hari Jumaat, makanya aku, Masy, Erina dan Bella telah tidur di LCCT. (LCTT kata Bella. LOL) nak minta tolong orang hantarkan, menyusahkan plak pepagi buta kena gi Sepang sana. nak park kereta kat sana, mahal lah plak kan. tidur kat sana pun boleh. amik experience orang kata. lebih kurang pukul 5.30 pagi baru lah nampak kelibat Wafa, Jard dan Hemy diiringi isteri; Najwa a.k.a Cembam. lepas check in, masuk departure hall, boarding, then terbang!

Photobucket

pukul 7.50 pagi kami jejak kaki ke Penang. wuhuu! penantian tiket setahun berakhir juga. last sekali aku jejak kat Penang ni adalah masa lawatan tingkatan 3 dulu. bapak lama. lebih kurang 10 tahun lepas. keluar dari airport, tuan rumah selaku pengelola lawatan iaitu Zonaku sudah setia menanti. siap dengan kertas A4 bertaip 'MEMUAH BLOGGER'. bwahaha! terus feeling pelancong asing.

lokasi pertama adalah kedai makan untuk sarapan pagi. kalau aku bersarapan biasanya aku makan roti telur garing aje. tapi si Erina dengan Jard pepagi buta dah melantak nasi kandar. dasar tak sabau-sabau. lepas sarapan, bantai cupcake red velvet yang Jard bawak plak. maveles!

Photobucket

bila perut dah penuh baru boleh start aktiviti. mengikut tentatif yang disediakan oleh cik pengelola, mula-mula kami kena naik Bukit Bendera. ouh lupa nak 'royak'. kami ramai-ramai ni naik van Kia Pregio yang disewa. nak naik kelisa Zonaku mana muat dengan saiz-saiz kami ni semua. LOL.

lepas borong jeruk dan sebelum naik bukit, kami singgah letak barang-barang kat TM Resort, Tanjung Bungah sebab tak boleh check in lagi, check in pukul 12 tengah hari. nasib baik si Bella ni pekerja TM, dapat lah harga pekerja. (apsal ayat aku macam pelik je ni?)

ok Bukit Bendera, here we come. secara tiba-tiba aku malas nak taip panjang-panjang, jadi aku buat point-point je pasal bukit ni, then tempek gambar. (kan dah bagitahu aku ni pemalas.)

1. ni first time aku naik Bukit Bendera.
2. harga tiket untuk naik adalah MYR8. turun tak payah bayau. tapi jangan hilangkan tiket masa naik tadi.
3. tren baru dia laju woh! harga MYR63 juta kot.
4. boleh nampak hampir seluruh pulau. jambatan Penang #2 pun boleh nampak. tiang-tiang je lah tapi.
5. kat atas ni sejuk. 833 meter dari paras laut kot. what do u expect?
6. nama bahasa melayu bukit ni adalah Bukit Bendera. apsal nama orang putih dia Penang Hill?

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

selesai aktiviti membukit, kami layan makan tengah hari plak. aku dah penat gila masa tu. nak keluarkan kamera pun rasa malas gila. perut dah kenyang, apa lageyyy. balik hotel terbongkang sampai pukul 5. solat Jumaat? kami musafir kot. lalala~

aktiviti kedua pun lebih kurang membukit jugak, tapi tak berapa nak bukit sangat lah Taman Botani ni. datang sini cuma jalan-jalan makan aiskrim tengok sana tengok sini ambil gambar pastu blah.

Photobucket
Photobucket

aktiviti malam adalah makan makan makan lagi. untuk makan malam, lokasi nya adalah di Gurney Drive. apa nama tempat entah medan selera ni. masa sampai sini boleh pulak terjumpa kawan masa sekolah menengah dulu si Yusalmie dengan bini dia. sembang dua tiga ayat then gi makan.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

kat atas ni antara makanan-makanan yang kami makan. aku tak ingat lah apa benda yang kami makan sebab sekarang aku dah mengantuk. tapi yang paling aku ingat bila si Jard ni duk cungkil-cungkil braces gigi dia guna lidi pastu dia sentuh yong tau fu (kot) tu dengan lidi tu. tang tu jugak 'eeuuuwwww!' terkeluar dari mulut aku. nasib baik aku dah kenyang. ish ish ish.

aktiviti malam #2 adalah tawaf pasar malam Batu Feringgi. eh pasar malam ke? entah lah. tapi kat sini lah tempat nak beli souvenir apa semua. sempat lah aku rembat baju I Heart Penang dan beberapa keping magnet peti sejuk.

Photobucket
Photobucket

hari kedua a.k.a hari Sabtu dimulakan dengan mandi kolam renang. geng-geng perempuan dah terjun masa subuh tadi dah. masing-masing dah siap, mari menuju ke Pulau Aman! *whoosh* tujuan utama ke Pulau Aman adalah untuk makan mee udang sahaja. masa ni ada seorang blogger tempatan ikut sekali. nama dia dalam blog 13May, tapi kami panggil dia brader Maymay je sebab aku pun tak tahu apa nama sebenar dia.

sebenarnya, aku ni alahan udang. tapi si Zonaku bagitahu yang orang kedai tu masak guna udang segar, so aku bantai sampai 5 ekor. nasib baik takde apa-apa. badan aku ni manja sikit, nak benda-benda segar aja. kalau makan udang lama/frozen, konpem bengkak barang aku. HAHA. <-- serius ni.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

dah habis makan, balik tanah besau. tentatif seterusnya adalah makan lagi. yer, makan lagi. tapi kali ni makan buah-buah je lah, kat rumah Zonaku kat area South Bay sana. dari tanah besau ke tanah pulau, kami naik feri plak. aku insisted nak naik feri jugak walaupun jauh sebab aku tak pernah naik feri. haha.

sementara menunggu durian, kami bantai rambutan dulu. bila durian dah ada, semua pakat duk layan durian. tinggal lah aku dengan Cembam je yang layan rambutan. makan makan makan kemudian gerak ke Muzium Perang belakang rumah Zonaku. tapi ambil gambar kat pintu masuk je lah sebab tiket mahai nak mampuih.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

since hari pertama lagi si Erina duk sebut nak makan nasi kandar Line Clear. alang-alang sebelum balik hotel, kami gi makan kat sana. sedap. kat sini ada kes, tapi aku malas nak cerita lah. kang terserlah sifat emo kanak-kanak aku. *mencik*

Photobucket

sampai hotel, kecebur! terjun kolam renang lagi. sempat lah mengajau Jard macam mana nak membuat terjunan ke dalam kolam renang, tapi nampaknya dia memerlukan latihan yang lebih gigih. macam mana aku tak gelak terbahak-bahak kalau gaya terjun kolam renang macam cara helikopter nak mendarat? *bayangkan helikopter gerak ke depan pastu turun tegak ke bawah*

lepas maghrib sementara tunggu orang lain siap, aku text Wafa "kek coklat ada lagi? lapar". aku tak pasti macam mana perkataan last sekali tu boleh ditaip sedangkan hari tu dah berapa kali makan. tapi kek coklat buatan Wafa memang terbayek. itu pasti. eh, coklat buatan Erina pun best jugak.

malam kedua kami makan malam kat Pantai Seagate. kat sini pun ada kes jugak. kes brader pengambil-order tak mesra pelanggan. terus tertutup selera makan gua (padahal dah kenyang). aku cuma ambik yang orang tu sikit, yang orang ni sikit. tengah layan makan, ada 3 orang blogger tempatan sampai. yang 3 orang ni aku tak kenal. sorry.

sebelum balik, singgah Hard Rock Hotel untuk bergambar. nak stay situ tak mampu, bergambau pun jadi lah. balik hotel, terus terbongkang sebab flight balik KL adalah pada pukul 8.15 pagi hari Ahad.

Photobucket
Photobucket

terima kasih lagi sekali kepada tuan rumah; Zonaku & lain-lain. kepala otak rasa mereng selama 2 hari sebab duk gelak tak ingat dunia dengan korang. korang semua memang putnam lah! LOL

notakaki : kalau aku buat entry pasal travel, memang panjang/detail eh?

16 tukang komen:

Shepha said...

erm dapnyeeeee mee udang.

Siti said...

ceritalah kes mende kat line clear tu? alang2 sebut baik cerita terus...kikiki...

Erina Asmawani said...

orang lain tgh syok2 menikmati nasi kandar LC, ko sorang meroyan emo ngan ane tu..hahaha..

bile next trip nih?

Masy said...

konpem bengkak barang aku <-- u mean,'barang' itukah? hamagaddddd.. takut suar koyak je nanti tu hahahhah

aku suka pic yg kamera ena tu. like like like

zonaku said...

aku pun suka pic kamera ena tu.........

Kuwe said...

tiket war museum mahal nok mapuh. tapi meme awesome la dale kawe royak ni. energy pun keno ado jugok kalu nok explore.

❀aRaBeLLa❀ said...

nice pics..hard rock 1 gambar je ke?

zonaku said...

pesal ko letak pic ena n masy tido??? pic bella mana?

dah la dedua tido sepesen, iras2 dah....

Masy said...

bella ade laa kat blkg ena tu, yg selubung sweater kaler biru tu.. hehehhe

❀aRaBeLLa❀ said...

haruslah berselubung..kang abg steward cam lak...wahahahah

HEMY said...

eleh..selubung sbb tido nganga garu2 la tu..takut terserlah kan...ahahahaah

ama said...

muka kau satu pun tak terselit dalam gambar atas. heh

jard malas mahu login said...

@ama... tiada gambar dia sbb semua tunjuk gigi kuning dia.. wakakaka

aim-a said...

gambo lawo :D

k.e.r.i. said...

Shepha ~
memang sedap. kat Pulau Aman ni baru aku boleh menikmati udang dengan lahapnya.

Siti ~
haha. kang komen jadi entry plok kalu cerita.

Erina Asmawani ~
next trip lepas baby-baby korang lahir lah kot.

Masy ~
suka lettew kalau seluar aku koyak. HAHA.

Zonaku ~
suka ek? tengkiu!

Kuwe ~
yo lo? next time lah kawe explore.

Araballe ~
sekeping cukup ar. gambar sama je, kaler je lain-lain.

Hemy ~
hahahaha!

ama ~
blog sendiri, entry lain pun boleh tempek gambar sendiri.

Jard ~
diam lah ko pencungkil gigi!

aim-a ~
terima kasih untuk pujian itu :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.